Dom LIFESTYLE

Przytulny minimalizm w zabytkowej kamienicy

Przytulny minimalizm w zabytkowej kamienicy
Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy wymagała świeżego spojrzenia i odpowiedniego podziału niewielkiego metrażu. Wyzwanie podjął architekt Karol Ciepliński z biura architektonicznego

Data publikacji: 2021-01-11
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Przytulny minimalizm w zabytkowej kamienicy
Kategoria: Dom, LIFESTYLE

Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy wymagała świeżego spojrzenia i odpowiedniego podziału niewielkiego metrażu. Wyzwanie podjął architekt Karol Ciepliński z biura architektonicznego BLACKHAUS.

Przytulny minimalizm w zabytkowej kamienicy Dom, LIFESTYLE - Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy wymagała świeżego spojrzenia i odpowiedniego podziału niewielkiego metrażu. Wyzwanie podjął architekt Karol Ciepliński z biura architektonicznego BLACKHAUS.

Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy wymagała świeżego spojrzenia i odpowiedniego podziału niewielkiego metrażu. Wyzwanie podjął architekt Karol Ciepliński z biura architektonicznego BLACKHAUS. Tak powstało nowoczesne wnętrze, w którym króluje przytulny minimalizm. Projekt został nagrodzony w konkursie Vasco Integracja z okazji jego 10-lecia.

Mieszkanie o powierzchni 27m2 zostało utrzymane w konwencji przytulnego minimalizmu. W strefie dziennej króluje biel, która optycznie powiększa pomieszczenie. W tym kolorze został również utrzymany monochromatyczny aneks kuchenny, wtopiony w jedną ze ścian. Dominują tu oszczędne, proste formy, a jedynymi nawiązaniem do klasyki są tu podłoga z parkietem ułożonym we francuską jodełkę oraz elegancki fotel.

Less is more

W sercu kawalerki znajduje się strefa dzienno-nocna, którą tworzą duże łóżko, stół jadalniany wraz z designerskimi krzesłami, a także fotel i dyskretna szafka RTV z telewizorem. Nad łóżkiem wisi medalion daniela – rodzinna pamiątka właściciela mieszkania. Funkcję stolika nocnego pełni drewniany pień. Jasna paleta barw nie tylko sprawia, że przestrzeń wydaje się większa, ale także podkreśla walory zachodniej ekspozycji i naturalnego światła.

Back in black

Salon kąpielowy jest zaskoczeniem i zupełnym przeciwieństwem strefy dziennej. Tu dominuje czerń, geometria i sztuka. Z sufitu spogląda “Dziewczyna z perłą” Johannesa Vermeera (reprodukcja w formie muralu), który odbija się w dużym, okrągłym lustrze. Na ścianie znajduje się czarny grzejnik VASCO, który idealnie komponuje się z pomieszczeniem. Podłogę zdobi posadzka z naturalnego kamienia ułożona w geometryczny wzór. Na wprost drzwi znajduje się jasna wnęka z wanną.

O nagrodzie

Wyróżniony przez VASCO projekt otrzymał nagrodę specjalną z okazji 10-lecia konkursu VASCO INTEGRACJA. Najlepszą realizację wyłoniono spośród wszystkich nagrodzonych w dziesięciu edycjach w kategorii REALIZACJA oraz KONCEPCJA. Projekty zostały przedstawione do komisji, która została powołana w głównej siedzibie firmy VASCO w Belgii. W skład komisji weszli przedstawiciele Zarządu VASCO Group oraz główny projektant grzejników VASCO Wim Segers.

A to już wiesz?  Zrób to sam: świąteczny wieniec

Powierzchnia: 27 m2

Projekt: Karol Ciepliński, BLACKHAUS, Kraków,  http://www.blackhaus.co/

Fot. Bartłomiej Senkowski

Więcej informacji na stronie: http://www.vascoart.pl/konkurs/#post-10877

Profil Instagram: https://www.instagram.com/vascoart.pl/

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Przytulny minimalizm w zabytkowej kamienicy Dom, LIFESTYLE - Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy wymagała świeżego spojrzenia i odpowiedniego podziału niewielkiego metrażu. Wyzwanie podjął architekt Karol Ciepliński z biura architektonicznego BLACKHAUS.
Hashtagi: #Dom #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy